1. Protein i vegetariska livsmedel:
Forskning visar att vegetariska
livsmedel kan ge tillräckligt med protein för de flesta människors behov, om
kosten är välbalanserad. För idrottare och äldre kan det vara
fördelaktigt att fokusera på proteinkällor med hög biotillgänglighet och
eventuellt använda proteinrika tillskott (t.ex. sojaprotein och ärtprotein).
2. Protein vid styrketräning:
Forskning visar att protein vid
styrketräning har positiva effekter för muskelbyggnad, återhämtning och
prestation. Träning och fysisk aktivitet ökar omsättningen av protein i kroppen
vilket innebär att en fysiskt aktiv person behöver öka sitt intag av protein.
3. Mjölkproteinerna vassle och kasein:
Forskning om mjölkproteinerna
vassle och kasein visar att de har olika egenskaper och påverkar
muskeluppbyggnad, återhämtning och mättnad på olika sätt. Vassleprotein är bäst
att äta direkt efter träning för att den ger en snabb muskeltillväxt. Kaseinprotein
är bäst att äta före man går och lägger sig för att den minskar på
muskelnedbrytningen. Forskningen visar att en kombination av båda proteinerna
ger en bättre muskeltillväxt än att bara äta en av dem.
4. De
essentiella aminosyrorna:
Protein byggs upp av cirka 20
aminosyror. Nio av dem är essentiella De essentiella aminosyrorna är sådana som
kroppen inte kan själv producera och människan kan få dem via kosten.
Forskning visar att essentiella aminosyror är avgörande för muskeluppbyggnad,
återhämtning och allmän hälsa.
5. Animaliska proteiner
Forskning visar att animaliska
proteiner har hög biotillgänglighet, en komplett aminosyraprofil och spelar en
viktig roll i muskeltillväxt, återhämtning och allmän hälsa. Animaliska
proteinkällor innehåller alla nio essentiella aminosyror i optimala proportioner
för kroppen. Exempel på animaliska proteinkällor är mjölk, ost, ägg, kött, fisk
och fågel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar