torsdag 6 mars 2025

Proteiner och aminosyror.

1. Protein i vegetariska livsmedel: 

Forskning visar att vegetariska livsmedel kan ge tillräckligt med protein för de flesta människors behov, om kosten är välbalanserad. För idrottare och äldre kan det vara fördelaktigt att fokusera på proteinkällor med hög biotillgänglighet och eventuellt använda proteinrika tillskott (t.ex. sojaprotein och ärtprotein). 

2. Protein vid styrketräning: 
Forskning visar att protein vid styrketräning har positiva effekter för muskelbyggnad, återhämtning och prestation. Träning och fysisk aktivitet ökar omsättningen av protein i kroppen vilket innebär att en fysiskt aktiv person behöver öka sitt intag av protein. 

3. Mjölkproteinerna vassle och kasein: 
Forskning om mjölkproteinerna vassle och kasein visar att de har olika egenskaper och påverkar muskeluppbyggnad, återhämtning och mättnad på olika sätt. Vassleprotein är bäst att äta direkt efter träning för att den ger en snabb muskeltillväxt. Kaseinprotein är bäst att äta före man går och lägger sig för att den minskar på muskelnedbrytningen. Forskningen visar att en kombination av båda proteinerna ger en bättre muskeltillväxt än att bara äta en av dem. 

4. De essentiella aminosyrorna: 
Protein byggs upp av cirka 20 aminosyror. Nio av dem är essentiella De essentiella aminosyrorna är sådana som kroppen inte kan själv producera och människan kan få dem via kosten. Forskning visar att essentiella aminosyror är avgörande för muskeluppbyggnad, återhämtning och allmän hälsa. 

5. Animaliska proteiner 
Forskning visar att animaliska proteiner har hög biotillgänglighet, en komplett aminosyraprofil och spelar en viktig roll i muskeltillväxt, återhämtning och allmän hälsa. Animaliska proteinkällor innehåller alla nio essentiella aminosyror i optimala proportioner för kroppen. Exempel på animaliska proteinkällor är mjölk, ost, ägg, kött, fisk och fågel. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar