När kroppen hanterar alkohol eller återhämtar sig från en förkylning, prioriterar den dessa processer över andra, inklusive muskelreparation. Här är hur det fungerar:
Alkoholens effekt på träningsvärk och återhämtning
1. Levern prioriterar nedbrytning av alkohol
Kroppen ser alkohol som ett gift och fokuserar på att bryta ner och eliminera den så snabbt som möjligt. Levern är huvudansvarig för detta, men under tiden saktar den ner andra metabola processer, inklusive återuppbyggnad av muskler.
2. Nedsatt proteinsyntes
Alkohol minskar kroppens förmåga att syntetisera protein, vilket är avgörande för att reparera muskelskador från träning. Detta innebär att musklerna återhämtar sig långsammare, vilket kan göra träningsvärken värre och mer långvarig.
3. Vätskebrist (dehydrering)
Alkohol är vätskedrivande och kan orsaka uttorkning. Dehydrering försämrar cirkulationen och transporten av näringsämnen till musklerna, vilket också förlänger återhämtningen och kan göra träningsvärken värre.
4. Ökad inflammation
Alkohol kan öka inflammation i kroppen, vilket i kombination med den inflammation som redan finns från mikroskador i musklerna, kan förstärka träningsvärken.
5. Sämre sömnkvalitet
Sömn är en av de viktigaste faktorerna för återhämtning. Alkohol stör sömnen, särskilt djupsömnen, vilket ytterligare fördröjer kroppens reparation av musklerna.
Slutsats
Precis som när du är förkyld, har kroppen begränsade resurser och måste prioritera. Om du har druckit mycket alkohol, hamnar muskelreparationen och återhämtningen längre ner på kroppens “to-do-lista”. Resultatet blir att träningsvärken kan kännas både mer intensiv och långvarig. Det bästa är att undvika hård träning efter att ha druckit mycket alkohol och fokusera på återhämtning innan du går tillbaka till din vanliga träningsrutin. Folk brukar fråga om man inte får någon träningseffekt om man dricker mycket alkohol samma kväll, det enkla svaret är att träningseffekten försenas.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar