fredag 13 september 2024

Receptfri hostmedicin hjälper antagligen inte

Det är så att många hostmediciner inte har särskilt starkt vetenskapligt stöd för att de verkligen hjälper mot hosta, särskilt de som säljs receptfritt. I många fall lindrar de bara symptomen tillfälligt genom att exempelvis bedöva halsen eller göra slemmet lättare att hosta upp, men de botar inte orsaken till hostan. Det är också vanligt att placeboeffekten spelar in – att man känner sig bättre för att man förväntar sig att medicinen ska fungera.
 

Detta kan hjälpa mot hosta:

1. Kokat vatten med honung: Det är faktiskt ett av de mest rekommenderade huskurerna mot hosta. Honung kan lugna irriterade slemhinnor i halsen och lindra hostreflexen. Studier har visat att honung kan vara mer effektiv än vissa hostmediciner, särskilt hos barn över ett år (honung bör undvikas till barn under ett år på grund av risken för spädbarnsbotulism).

2. Vätska och fukt: Att hålla sig väl hydrerad kan hjälpa till att tunna ut slemmet, vilket gör det lättare att hosta upp. Varma drycker, såsom örtte eller buljong, kan också ha en lugnande effekt på halsen.

3. Ånga: Att andas in ånga från en skål med varmt vatten eller ta en varm dusch kan hjälpa till att fukta luftvägarna och minska hostan.

4. Höja huvudet när du sover: Om hostan förvärras på natten kan det hjälpa att höja huvudändan av sängen eller använda extra kuddar för att minska trycket på luftvägarna.

5. Receptfria läkemedel: Även om hostmediciner kan ha begränsad effekt, kan avsvällande medel (som minskar svullnad i näsgångarna) eller slemlösande medel hjälpa i vissa fall, beroende på typ av hosta (torr eller slemmig hosta).

6. Halskarameller och sugtabletter: Dessa kan ge tillfällig lindring genom att fukta halsen och minska irritation.

Om hostan pågår länge, är mycket besvärlig eller åtföljs av andra allvarliga symtom som feber, smärta i bröstet eller andningssvårigheter, är det viktigt att söka medicinsk hjälp eftersom det kan vara tecken på en underliggande infektion eller sjukdom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar