torsdag 12 september 2024

"Fysträning i fotboll" är inte bara "fysträning".

Kunskapsbrist på alla nivåer inom fotboll: https://svenska.yle.fi/a/7-10063141

Så kan jag sammanfatta den så kallade fysträningen inom fotboll i Finland och även i Sverige. Det finns nästan ingenting jag kan hålla med om helt i denna artikel av YLE. Sedan är det bra att Johan Svensson m.fl. försöker dra utbildning i Sverige och förbunden måste ha någon som gör det. Johan har studerat en hel del och jag träffade honom i och med läger i Madrid juni 2022. De som ordnar och deltar i så kallade fysikkurser inom fotboll glömmer ändå bort vad fotboll är i detalj. De blandar in en massa parametrar som inte är fotbollsspecifika. Det som får spelarna att klara av sin prestation i 90+ minuter är att de har bra fotbollskondition. Och hur får man det? Det kan bara och enbart huvudtränaren ansvara för, såklart får man ta hjälp men "fysiktränaren" i fotboll är ALLTID och endast huvudtränaren. Om en huvudtränare i Premier League sitter på kontoret då träningarna hålls så är det då andra tränarens ansvar förstås, om vi ska gå så långt att vi funderar på att huvudtränaren ibland sitter på ett kontor som Sir Alex Ferguson gjorde på slutet. Men i Arsenal är det Mikel Arteta som är ansvarig för spelarnas fotbollskondition och i Man United är det Erik Ten Hag numera. Fotboll och fotbollskondition skall inte vara separerade.

Till vad har man titeln "fystränare" inom fotboll då? Fysioterapeuter kan bidra med ett som annat i fotboll. De kan visa hur rörelser i uppvärmningen skall göras korrekt. De kan sätta material på rätt plats vid uppvärmning. Vill man ha någon "skadeförebyggande övning" kan de tänkas hålla i ett sådant moment. Det mest skadeförebyggande är ändå att ha fotbollskondition. Fysioterapeuterna behöver ansvara för skadade spelares väg tillbaka till 90+ minuter med fotboll. Då spelare är skadade behövs de mer än någonsin. Då behövs en personlig tränare och det är typ enda gången i fotboll de verkligen behövs.

Om ett lag använder styrketräning med vikter i ett gym vilket inte är ett måste i fotboll, då kan såklart fysioterapeuterna vara till hjälp där. De flesta lag och spelare lyfter vikter jo. Men ser man på hur hård en säsong är i mellaneuropa med matcher och fotbollsträningar, i förhållande till sju veckodagar så inser de flesta att styrketräning som skall utveckla styrkan framåt med högre vikter är omöjlig att få till. på sin höjd kan spelare bibehålla styrkan och kanske snarare hinna göra skadeförebyggande träning i gym. Det finns redan nu och lär finnas allt fler fotbollslag och fotbollsspelare i framtiden som inte lyfter vikter.

Jag gav inget exakt svar på vad fotbollskondition är. Det får man ta del av genom att gå mina kurser eller andras kurser där svaret ges. Många som läser den här texten stannar säkert upp som ett frågetecken och tänker "VAD", "HUR VET HAN DET HÄR", VAD MENAR HAN NU"...och så är det då bristen på kunskap inom fotbollens fysik är enorm och inte ser ut att bli bättre. Välkommen att anmäla er till våra kurser som sagt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar