tisdag 27 augusti 2024

Kompressionsstrumpor- och kläder kanske inte häjlper idrottare

Kompressionsstrumpor och kläder används ofta med målet att förbättra återhämtning, prestation och minska svullnad eller obehag. Det finns dock varierande bevis för deras effektivitet.

Flera studier har undersökt deras effekt med blandade resultat:

1. Återhämtning: Vissa studier har funnit att kompressionskläder kan hjälpa till med återhämtning efter intensiv träning genom att minska muskelsårighet och trötthet. En meta-analys av Born et al. (2013) visade att kompressionskläder kan förbättra subjektiva återhämtningsmarkörer och minska muskelsårighet, men de hade mindre effekt på objektiva prestandamått.

2. Prestation: Bevisen är ännu mer varierande när det gäller prestanda. En studie av Bringard et al. (2006) fann inga signifikanta förbättringar i löpprestationer, medan andra studier har funnit små förbättringar i vissa specifika situationer, exempelvis kortvariga sprinter eller uthållighetsaktiviteter.

3. Blodcirkulation och svullnad: Det finns relativt starka bevis för att kompressionskläder kan förbättra venös återflöde och minska svullnad, särskilt för personer som står eller sitter under långa perioder. Dock är effekten på idrottare mindre klar.

4. Subjektiva upplevelser
: Många användare rapporterar en subjektiv känsla av stöd och minskad trötthet, vilket kan påverka prestation genom placeboeffekter.

En systematisk översikt av Hill et al. (2014) fann att kompressionskläder kan ha en positiv effekt på återhämtning efter träning, men effekterna på idrottsprestation är mindre tydliga och varierar beroende på typ av aktivitet och individens konditionsnivå.

Sammanfattningsvis tyder en betydande mängd forskning på att kompressionsstrumpor och kläder kan ha vissa fördelar för återhämtning och blodcirkulation, men effekterna på idrottsprestationer är osäkra och varierar mellan olika studier. Det är viktigt att notera att individuella skillnader och placeboeffekter kan spela en stor roll i hur effektiva dessa plagg är för olika personer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar