måndag 10 juni 2024

Tobias Grahn har många tankar

Här finns en artikel om Tobias Grahn:

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/har-ar-idrottsakademin-som-satsar-pa-unga-spelare

Man kan inte bara säga att han är ute och surfar helt med allt. Vissa grejer är inte helt korrekta förstås men han har en del tankar som inte är så dumma. Han var med i Lundhs senaste podcast också.

Många grenar ger proffs, stämmer det idag?

Forskningen kanske släpar efter som han säger. Vi har alltid hört att 80-talister och äldre som blev proffs sysslade med flera idrottsgrenar. Grahns tanke om det är att det stämde där och då men inte idag. Han spelade fotboll 20h i veckan varav bara en liten del var organiserad träning med hans okunnige pappa som tränare. Han sysslade även med tennis, ishockye och annat cirka en gång i veckan. Han framhåller att förr gick vi bara ut genom dörren så kunde vi spela 3h fotboll med andra utomhus på kvällen. Det här finns inte längre säger han.

Vi 80-talister har växt upp så här mer eller mindre. Att bli proffs på något utan att syssla med många idrotter skulle ha varit svårt eftersom en enskild idrott ordnades väldigt få gånger per vecka. Spontan idrott var enkel att delta i för folk var ute och spelade något på kvällarna enligt årstid. Idag är rasterna i skolan ett sätt att få in "spontan idrott"och det får många. Kör man förbi fotbollsplaner på kvällstid så är de antingen tomma eller så är det organiserad idrott på gång. Däremot finns det kompisgäng med utländsk bakgrund som samlas och spelar sent på kvällarna och enskilda finländska spelare som tränar på egen hand. Men att bara gå ut till en gräsplan eller en isrink och tro att det finns 15st kompisar att spela med nuförtiden är en utopi. Folk är inte ute för att spontanidrotta.

Vad är kunskap här då?

Men vad är kunskap och vad är inte kunskap ändå? Finns det idag forskning och bevis på att 90-talister och sen även de som är födda på 2000-talet har använt sig av flera idrottsgrenar för att bli proffs inom fotboll? Inom ishockey lär det knappast vara så eftersom en ishockeyspelare som fyllt cirka tio år är på ishockey så ofta att allt annat blir väldigt sekundärt. Det som är fakta (kunskap) inom fotboll är att lag som tränar cirka fyra gånger i veckan med barn i åldern 12 år gör rätt. Real Madrid har samma träningsmängd även om de inte är någon kunskapskälla. Jag brukar säga åt de som tränar med lag fem gånger i veckan att de tränar mer än Real Madrids juniorer gör i samma ålder, de brukar bli lite häpna. Real Madrid gör långt ifrån allt rätt på träningarna och det gör ytterst få lag i världen. Det viktiga med fyra gånger i veckan är att de träningarna har rätt hårdhet och lär ut rätt saker enligt en smart uttänkt periodisering. Som tillägg till de här fyra träningarna per vecka kan det komma en match t.ex. på helgen. Det finns även utrymme för annan träning som t.ex. skolgymnastik. Morgonträning inom fotboll kan tänkas också någon gång per vecka men då skall den verkligen vara 100% fungerande enligt det som är lagets verksamhet med fyra träningar per vecka. Vill man syssla med en annan idrottsgren så kan det rymmas cirka ett sådant pass per vecka och det innehållet behöver också vara kontrollerat av fotbollslaget vad gäller fysisk hårdhet och vad som sker där.

Det här gäller nudå i det fall där fyra pass i veckan är i en 100% fungerande klubb. Finns det sådana i Finland? Någorlunda i en förening per stad kanske i städer som har 20.000-40.000 invånare eller fler. Med andra ord är det här inte i ordning i de flesta lag och det finns hundra olika problem. Därför gäller inte de regler jag just listat om vad som är kunskap för de allra flesta. De kommer isåfall att kunna bli proffs i fotboll endast om de också får något av följande: delta i utomstående fotbollskolor, deltar i mycket och mångsidig idrott tack vare skolan (ovanligt i Finland) eller om de har mycket spontanidrott som 80-talisterna eller om de sysslar med flera idrottsgrenar. De kan alltså syssla med fotboll 4-5ggr i veckan, kickboxning och friidrott fast de är 12 år eller äldre och det beror på att fotbollen inte fungerar som den borde. I de allra flesta fall blir det undantag från de regler jag benämnde som kunskap. Förstå vilken svår soppa det här är att koka för en fotbollsspelare och en fotbollsförälder och en enskild fotbollstränare som vill väl! 

Grahn vill ge spelare mer spontanfotboll som när han växte upp, men då det inte finns någon sådan vill han ge den i en förening som organiserar det. Ibland ger de bara en boll och låter barnen spela nämner han i Lundhs podcast. Allt det här blir riktigt krångligt i slutändan. Grahn går ganska långt på känsla och erfarenhet framom kunskap. Men eftersom fotboll till största del inte är 100% fungerande så kan han kanske lyckas iallafall. Vad han kan exakt om fotboll är svårbedömt men han kan säkert vara lika bra som de 30% som vet mest inom juniorfotboll.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar