Skillspodden, Skills Academy 12.5.2023. Peter Wettergren har deltagit i en splitterny podcast med Anders Svensson som har Sickla Academy där man kan träna fotboll, med väldigt mycket fokus på det individuella. Jag hat länge haft ett öga på Sickla Academy ihop med andra tränare som har hög utbildning. Sickla har en miljö som ser rolig ut med alla möjliga maskiner och portar, men deras övningar saknar viktiga komponenter som behövs i fotboll. Orsaken till att det här avsnittet tas upp här är inte att såga Anders Svensson som antagligen saknar fotbollstränarutbildning (?) utan för att visa upp hur otroligt okunniga svar Peter Wettergren ger. Är nivån verkligen så här skrämmande låg i svensk fotboll? Jag har använt siffrorna 1, 2, 3 och 4 för att ha någolunda koll på vad som hör ihop här. Vissa delar av Anders, vissa av Wettergren och svaren från Fotbollsfabriken Finland som har riktig kunskap inom dessa områden.
1Varför blir det högre intensitet i Danmark än i Sverige undrar Anders?
1Fotbollsfabriken Finland: Ju bättre spelare och ju vanare de är med hårt tempo desto mer klarar de av att prestera. Nu pratas det om vuxna dessutom. Endast tillsammans kan man blir bättre.
1Anders Svensson yrar lite om att "är man rädda för överbelastning när man drar ner intensiteten...", en fråga han inte skulle behöva ställa om han studerat mer fotboll.
1Peter Wettergren: "I den här vevan jag gick till Köpenhamn så var det ju också en liten sån hör modegrej i Sverige att vi skulle jobba med periodisering...och jag blev ju livrädd när jag hörde det ordet, vi ligger efter rent tekniskt och sen ska vi träna också mindre än vad andra lag gör och vi var jätterädda, det var väl nån sån här Verheijen metodik som kom in i svensk fotboll att vi skulle periodisera och vi skulle jobba med "freshness" och allt det här...och jag blev livrädd när jag hörde det här ordet, det ligger så långt ifrån mig för att jag tror ju mycket på att för att bli en duktig fotbollsspelare så är det en process genom hela livet att träna mycket och gärna med olika idrotter...så att för mig handlar det om att du måste träna, du kan inte bli bra genom att vila dig till något för att bli bra".
1Sen pratar Anders om ord som "individuellt tekniskt... högre tempo och högre fysik" att man i Norge har sämre teknik än svenskarna men klarar av att lösa situationer bättre än svenska spelarna ändå (tack vare att man är van med högre tempo och har bättre fysik).
1Fotbollsfabriken Finland: Om Anders påstående på slutet först: då man inte förstår vad teknik egentligen är så kan man yra på så här. Om norska spelare kan spela sig ut ur trånga lägen och lösa situationer bättre än de svenska spelarna så är de helt enkelt bättre tekniskt...i fotbollens kontext vilket är den enda kontext där teknik räknas. Om Wettergren: Periodisering är det mest väsentliga som finns för fotboll speciellt på seniornivå. Att ha spelare som inte är fräscha då man ska spela tävlingsmatch är ju det värsta man kan tänka sig som tränare. Att säga att man inte kan vila sig till något för att bli bra kan förstås tolkas på olika sätt men det är ju just vilan efter ett hårt pass som är det avgörande för att få en träningseffekt! Ingen har sagt att man inte ska träna hårt och mycket eller att man inte ska hålla på med olika idrottsgrenar. Att uttala sig om periodisering och dylikt om man inte ens förstått det är ju väldigt lågt! Verheijen är det bästa som hänt fotbollsforskning, hans kunskap är den bästa tillgängliga..
2Wettergren: jamen ja håller ju helt med dig och jag har ju rest jättemycket ut i Europa både på junior- och seniorfotboll och upplever att vi måste ju orka i Sverige rent fysiskt sett och göra det vi ska i 90 minuter och ska du ut i Europa så spelar man ju normalt sett om man vill spela i de bästa ligorna tre matcher i veckan. Och här måste vi ju upp i Sverige, vi kan inte skylla på att vi spelar sönder våra trupper, de bästa lagen, de bästa spelarna spelar tre matcher i veckan och det måste vi också klara.
2Sen pratar han om att intensitet i träningar skall pågå i flera år, att det inte är någon "quickfix". Han yrar en del om något ord som "orientering" som en av de fyra viktigaste sakerna på plan enligt honom. Kanske han menar spelförståelse, kommunikation eller det berömda ordet perception som de flesta inom fotboll missuppfattat. Han pratar om intensiteten vid hög press på en träning hos Sevillas juniorer och hyllar det. Tänk att ha den här träningen dag in och dag ut, inte konstigt att man blir bra fotbollsspelare då. Anders säger att de spelade inte utan motståndare då som vi gjorde i Elfsborg under dig.
2Det har varit en del 10vs0 både i Elfsborg och i svenska landslaget, förstår man. Även om Wettergren nog poängterar detta med motståndares viktighet. Anders påpekar att de tränade "lojt" (slött) och att de hade kanske tre till fem stycken sätt att spela på i Elfsborg men att då motståndare kom in (om de ens hade det, underförstått) så skedde inget av de fem sätten. Sen berättar Wettergren lite om då Nagelsmann haft 11v11 men satsat på kantspel (i yttre korridor, som de kallar det) ... så att motståndarna bara får komma med två spelare dit. Så med 3vs2 där så klarar de att lösa problemen där. Han talar också en del om att komma till inläggsavslut i övningar för att träna på det men inget blir klart och tydligt eller bra.
2Fotbollsfabriken Finland: Juniorer ska spela en match i veckan men träna tillräckligt hårt enligt periodisering. Spelar spelare som Haaland eller De Bruyne t.ex. söndag, onsdag och lördag så det blir 93min tre gånger på sju dagar? Jag vet att de kunde tänkas göra det rent fysiskt men de gör typ aldrig det. Dels är det risk för skador, dels har de en jättestor trupp och även de som är i världstoppen kan ha svårt att orka med det här fysiskt, fast de i teorin ska klara det fysiskt. Alla som följer världsfotboll ser att spelare som t.ex. Haaland och De Bruyne byts ut och in vid minut 60 nu som då. Ska man säga att de spelar tre matcher i veckan så ska man också ha statistik på att de spelat lika fysiskt i alla tre matcher och inte tagit det lugnare i någon match. För då håller inte ett argument om att man ska vara fysiskt redo att spela tre matcher i veckan. Menar man att de spelar tre matcher i veckan men inte fulla minuter så måste man säga det också. Man ska för övrigt vara försiktig med regler i 11vs11 där man skapar korridorer dit bara vissa spelare får röra sig för då det är seriematch är det inte så. Att forcera spelet till ”yttre korridorer” är inte alltid vettigt eftersom ytan kanske finns någon annanstans och man kunde göra mål om man attackerade i mitten, man kan coacha båda lagen och fundera på vad meningen med fotboll är. Bollen kommer till yttre korridor om mitten är stängd.
3Anders: jag var ganska kritisk när vi körde rektangel och sådant (han menar olika sorters rondo) och ifrågasätter att tränare sätter in spelare i rondo medan de förbereder nästa övning vilket är en resursfråga (hur många tränare man har för att kunna hålla flyt i träningen). Efter att Wettergren kommenterat emellan så säger Anders att Lagerbäck ogillade kvadraten men att Anders säger att han gillar den. Att den ibland kan vara på ett lattjo (roligt) sätt i en tung period (för humöret vid många förluster t.ex.) Sedan lite mer snack om att tränaren måste övervaka så att allt hålls i skick, gå in och bryta samt ge instruktioner, för där finns alla moment du kan träna på utom möjligen avslut. Han börjar sedan prata om små mål i övningen (vilket i slutändan inte hör till rondo för rondo spelas utan mål, svårt att hänga med i de här diskussionerna vilket säger en del om deras nivå).
3Wettergren säger att han är för rondo. Dagen efter match kan man ha den som en social övning (skratta och ha roligt) då det ska vara cool down. Sen kan det finnas mer rondo i mitten av veckan då det är andra rektanglar och kvadrater, då är det mer action man vill ha, man vill ha tempo, rörelse och sånt där, jag är för dom (kvadraterna), de kan ha olika syften. Wettergren pratar om tyska gegenpressen och hur de tre inne i rektangeln jobbade stenhårt för att de ville göra så många brytningar som tränaren krävde och de som hade bollen gjorde sitt bästa för att inte hamna i mitten vid (tillräckligt många) bolltapp. Underförstått kanske det räckte med att bryta en gång. Vidare säger han att det blir många touch (beröringar) för våra unga killar och tjejer och det tror jag att det är jättebra övning, att få förhålla sig till motståndare och medspelare på en yta, jag tror det är jättebra
3Fotbollsfabriken Finland: Åt Anders, du sade det själv ”utom avslut”, ja vad går fotboll ut på? Rondo är fotbollens sjukdom. Det saknas massor med komponenter som skiljer rondo från en riktig fotbollsmatch. Rondo borde förbjudas. Tar man in små mål är det något annat än rondo, om ni diskuterar rondo så finns inga små mål med. Håll dig till saken. Att ha kul är nog viktigt i ett fotbollslag men huruvida det ska genomföras är frågan, rondons tid är förbi. Det går att lista upp närmare tio orsaker till varför rondo ska förbjudas eftersom det ligger utanför fotbollens kontext och tränar spelarna fel. Åt Wettergren, tempo och rörelse i fel kontext är inte värt något. Rondo kan ha olika syften men det ligger alltid utanför fotbollens kontext. Ska gegenpress vara värt något i en match så bör den tränas i en så likadan kontext som matchen som möjligt och därför är den övningen du sett långt ifrån bra. Allt snack från Anders oh även Wettergren om att spelarna borde ta i eller jobba stenhårt så det har inget att göra med övningar utan det har att göra med hur tränaren kan träna spelarnas hjärnor. Att unga killar och tjejer får många beröringar kan tänkas vara bra men de ska få det i fotbollens kontext och inte i en låst fyrkant.
4Wettergren pratar om att man måste kunna göra saker med full intensitet maxaktioner (maximala prestationer=100% menar han), i maxfart (då det går med full fart), om du ska bli en riktigt bra spelare idag måste du kunna göra saker i din maxfart, du kan inte gå på halvfart Du måste både kunna pressa i maxfart, kontrollera boll i maxfart, löpa i maxfart, ta emot boll i maxfart...jag tror inte det finns några genvägar till det här, du måste träna på det, du måste ha en miljö där det är så varje gång du tränar. Jag menar inte att man ska göra det här med 10-åringar liksom utan då handlar det mer om att lära dem det tekniska, men nånstans när du ska ta klivet och bli seniorspelare måste du liksom ha det här varje dag. Du kan liksom inte gå runt och köra på 70%, utan träningen känns jäkligt meningslös då, om det inte är dagen före match eller att du ska återhämta dig, eller just du är i en träningsperiod.
4Fotbollsfabriken Finland: ju högre nivå på alla runt omkring dig desto mer kan du prestera på en 100% nivå. Du behöver vara i en sådan miljö jo. Knappast är det dåligt att vara i en sådan miljö redan från nio år där alla runtomkring dig är lika bra som dig eller bättre. Då måste du prestera maximalt och göra ditt yttersta för att ha en chans. De som går runt och ger 70% är inte satsande fotbollsspelare eller så är de i en dålig miljö där tränarna inte har koll. Vid återhämtning ska man inte prestera 100% nej. Men dagen innan match så vet alla kunniga tränare nuförtiden att de prestationer som görs ska vara 100% med full fart! Dagen innan match görs övningar och prestationer 100% precis så som de ska göras dagen efter. Men man gör dem under en kort tid för att inte orsaka trötthet till matchen dagen efter. Om Wettergren skulle förstå periodisering skulle han ha förståelse för det här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar