Vad som stoppar en talang finns det nog ingen ordentlig objektiv forskning om. Därför får det här ses som erfarenheter från mitt liv där jag de 30 senaste åren spelat med eller mot talanger först och sen förstås följt talangerna från tränarrollen. Någon vill säkert ha svar på vem som räknas som talang. Det finns inget objektivt svar på frågan. För mig är det den spelare som sticker ut i sin ålder och kan dominera matcher själv tack vare skicklighet. För vissa andra är det den som både är skicklig men hängiven att träna mycket och hårt. Ni har säkert hört uttrycket ”hard works beats talent (if talent doesn´t work hard)”.
1. Spelaren tappar intresset för a) fotbollen b) för fotbollen som hård idrottsgren
1 A) Varför tappas intresset? Svaga ledare är en stor grej. De klarar inte av att leda laget och talangspelaren som de borde. Lagfeelisen och den enskilda spelarens feelis blir så dålig att det inte är roligt längre. Det som krävs är att vara en bra människa men det som är viktigare än att ordna korvgrillning+simning+glass och cuper utomlands är faktiskt att få spelarna att lyckas på plan. Då är det roligt automatiskt utan att något extra krävs. Det kan även komma in andra saker i spelarens liv som den tycker att är roligare. Det kan vara allt som hör tonåren till men det viktigaste här är att påminna spelaren om att man även hinner ta del av det övriga utanför fotbollen, även om det inte sker lika ofta som för alla ”vanliga” ungdomar.
1 B) Varför tappas intresset? Upp till en ålder av 12 år finns det egentligen inget fokus på fysik. Sedan blir det hårda träningar där man behöver plåga sig fast man är trött åtminstone två dagar i veckan. Det tar ont för stunden och att hålla på så här i vardagen kan vara något en talang inte gillar. Dessutom kan andras fysik vid puberteten göra att man för stunden tappar självförtroende. Det blir alltså mer fysiskt. Vad gäller styrketräning så finns det ingen vetenskap som säger att en fotbollsspelare behöver lyfta tyngder eller jobba med vikter alls. Messi lär aldrig ha tränat på gym med vikter. Vissa kanske behöver träna med vikter och vissa inte, det där är svårt att veta. Att tvinga folk till träning med vikter i ett fotbollslag skulle jag just nu akta mig för att göra. Bålen (magpartiet) skulle jag sätta stor vikt vid och även olika sorters övningar för benen.
2. För svaga utmaningar. Många tränare satsar på att utveckla laget och de svagare spelarna. De svagaste kanske inte är så brydda i fotboll alltid och det är kanske inte de som tränarna satsar mest på. Det är massan i mitten av laget som är jämnbra som nivån ofta sätts från och man glömmer bort att utveckla de bästa spelarna. Eller så vet man inte hur man ska göra. De behöver få mer utmaning än majoriteten. Att ibland få spela med äldre är bra. Att alltid spela med äldre kan göra att man eventuellt missar några steg på vägen så det är också en risk. Som exempel kan de fem bästa plus en tränare spela tre mot tre på träning. Man kan ha en talang att komma tidigare eller stanna längre på en träning också.
3. Skador. Vissa skador kanske kommer oberoende av vad man gör. Kanske spelaren är en av dem vars knän eller t.ex. axlar inte är gjorda för fotboll på seniornivå? Jag vet inte om man kan tänka så. Men skador av överbelastning är det värsta. För de är onödiga och kan undvikas om man är i rätt miljö och den rätta kunskapen finns. Personligen har jag kunskapen men ser ändå en del fall där det fuskas hela tiden i den förening jag är med i eftersom det finns spelarbrist och resultat jagas. Rätt miljö kan alltså motverka skador. Kunskap behövs också speciellt för spelare från cirka 14-15 år och uppåt.
4. Spelaren får inte det förtroende och den speltid den behöver då det behövs. Då spelaren är på en nivå där det tävlas om speltid är det viktigt att få tillräckligt med speltid. Spelaren behöver en tränare på rätt nivå som tror på den och ger den chansen. Någon behöver satsa på spelaren. Utomstående rådgivare som förstår fotboll är bra att ha. Agenter kan vara bra om de stöder spelaren och tänker på den, tyvärr tänker de bara på sig själva ibland.
5. Attityd och vardagsrutiner. En bra attityd från spelare och vårdnadshavare behövs. Det är svårt att få hjälp av tränare och spelare i matcher om man är illa omtyckt. På den här punkten lägger jag även in att sköta allting 100% i vardagen. Tillräcklig sömn och vila, rätt mat och dryck samt träning med laget och ensam behöver prioriteras. Kalas, släktträff, fester och dylikt behöver i något skede börja komma i andra hand. Fotbollen ska gå före allt.
6. Omgivning. Inte alla men vissa kommer att ha stor nytta av att vara i en bra omgivning. Finns det möjlighet att umgås med andra som älskar fotboll kommer det att hjälpa till. Är spelaren den enda på sin ort som satsar eller gillar fotboll blir det såklart svårare än annars. Ju bättre de andra är på fotboll desto bättre kan talangen utvecklas med dem på sin fritid.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar