söndag 3 december 2017

Fotboll är kanske den mest krävande av sporter

If you look down on the right side you can change the language to english or whatever you want :)

Som fotbollstränare eller utbildare av fotbollstränare får man visa att det verkligen finns mycket att ta i beaktande och lära ut. Tänk bara på ett område som teknik hur mycket det innefattar, där finns redan mer att jobba med än de flesta sporter har i sin helhet. Att bli kunnig inom teknik kräver enorm mångsidighet. Sedan har vi taktiska delen där det finns spelförståelse att lära ut vilket är riktigt krävande också och kräver stora insatser av en aktiv tränare som tar itu med alla detaljer. Vi har den mentala biten som ofta lämnas lite åt sidan i Finland av någon underlig anledning. Allt det här tar enormt mycket tid att bli bra på och då har vi inte ens nämnt fysikdelen. Men rätt fysikträning får de väl på köpet bara man gör andra saker bra? Svaret är nog både ja och nej. Ju mer fysik man jobbar med på plan med boll desto bättre både vad gäller fotbollssnabbhet och fotbollsuthållighet. Fotbollsstyrka är inte så lätt att göra enbart på plan, eller åtminstone inte enbart med boll. De senaste månaderna har jag fördjupat mig mycket i fysik och jag är inte klar än.

Den här amerikanska sidan tar upp mycket och använder bra källor som inte är desamma som mina men jag vet att källor som t.ex. Jens Bangsbo är en respekterad kunnig man inom fotbollsfysik. Länk:

https://www.sport-fitness-advisor.com/soccertraining.html

Via länken kan ni läsa att man exempelvis spurtar 11% av en match enligt den forskning de tagit del av. Allt möjligt kan ni läsa via länken. Det står att fotboll (på toppnivå) är så tuff att spelare ofta ligger på gränsen till att använda mjölksyra. Jag kan säga så mycket som att: då kroppens fosfatsystem inte hinner eller kan ge tillräckligt med ATP åt musklerna börjar den använda mjölksyra och som många vet slutar det med muskelkramp och att spelaren måste i byte, eller helt enkelt en mycket försvagad fysisk insats i slutet av en match. Att ha mycket kolhydrater i sig inför en match är bra eftersom de används först och kroppen snabbt kan ta till sig dem. Fett används långsammare och i fotboll är det bråttom att göra explosiva prestationer. Vill man veta något mer ingående om fotbollsfysik som t.ex. uthållighet och snabbhet kan man forska vidare själv eller be mig att komma och föreläsa. Kunskap är inte alltid gratis tyvärr. Därför ges ofta en inblick i något gratis utan att berätta allt nödvändigt i ämnet.

På gym tränar människor ofta som det står i artikeln också t.ex. tre serier och fem upprepningar i en övning. Så gör även jag med fyra serier och 6-15 upprepningar beroende på vad det gäller. Fyra sådana övningar gör jag för en muskelgrupp under ett gympass. Som mest tränar jag 2-3 muskelgrupper på en dag och ytterst sällan mer än så. För tillfället tränar jag mycket på gym och vill få mer råstyrka i massor av muskler. Som fotbollsspelare skall man precis som det står i artikeln inte göra så. Man behöver få fotbollsstyrka i form av passligt utstuderade (helst) explosiva övningar. Att använda MAQ-övningar är ett bra exempel.

Vad man än väljer för delar till fotbollsspelares helhet måste man komma ihåg
att vi är begränsade av tid. Är det värt att sätta mycket tid på att träna enskilda
muskler på gym som en kroppsbyggare? Nej, inte på det klassiska sättet kanske.
 Är det värt att sätta tid på mentalträning? Ja den tiden betalar tillbaka sig flera
gånger om! Är det värt att fara ut på länk eller träna snabbhet på 100m
istället för att vara på fotbollsträning? Nej det går emot all forskning! Är det värt
att lyssna på forskning? Ja! Tills någon annan (ny) forskning har bevisat något
annat måste man lita på forskning. Det gäller idrott, vaccinationer och all sorts
intag av mat och dryck. Även kolloidalt silvervatten. Vad skall vi utgå från om vi inte
tror på forskning av läkare, kemister och forskare med decennier av erfarenhet??

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar