onsdag 24 december 2014

Lucka 24

I lucka 24 finns Sebastian Strandvall!

God jul tillönskas alla som brukar vara inne på denna sida! Bättre avslut på julkalendern kunde man inte få än att "Seba" ville vara med! Det kommer schemalagda uppdateringar varje dag här på sidan två veckor framåt trots att det är julledigt, så det finns alltid något nytt att se eller läsa.

Sebastian Strandvall har varit kapten i VPS ligalag de senaste åren och har blivit alltmer känd som frisparksspecialist, passningsmaskin och målgörare. Han spelade som junior i Vasa IFK och debuterade i div.2 som B-junior. Skidning och ishockey var andra grenar han höll på med och därför var fotboll inte något självklart innan han blev 16 år. Efter en del framgångar på plan för Vasa IFK skrev han kontrakt med FC Haka där han inledde sin ligakarriär. IFK Mariehamn blev nästa adress och efter det kom han till VPS. För tillfället vet de flesta nog inte var han skall spela nästa säsong, få se om han berättar det senare i intervjun!




I dagens läge är det bra att kunna marknadsföra sig som spelare och de klipp ni ser ovan är ett sätt. Genom videoklipp kan klubbar se en del av vad han har presterat på liganivå direkt. Det fanns rykten om att "Seba" skulle skriva kontrakt med Hammarby till nästa säsong, men mittiallt började det pratas om Slavia Prag där han nu har varit på besök.

"Seba" har spelat fyra B-landskamper och en A-landskamp. Han har spelat 193 ligamatcher i Finland och gjort 34 mål. Med Haka fick han ligasilver år 2007 och med VPS blev det brons säsongen 2013.

Bronsmedalj med VPS och Tony Björk hösten 2013.
Intervju:

Hur är läget och hur var det i Prag?

Läget är bra! Julen kommer lite hastigt på i och med att jag var iväg på provspel i Prag förra veckan, men månne man inte hinner komma in i rätt stämning tills Julafton. Prag var riktigt bra! Fokus låg ju hela veckan på träningarna och det fanns därmed väldigt lite tid över på annat. Hann ändå med att se lite av centrum och dessutom tog en från klubbledningen med mig på hockeymatch, Tjeckien-Sverige i EHT! I övrigt tränade laget två pass per dag. Säsongen där är halvvägs och i februari återupptas den. Slavia har verkligen fina förhållanden i samband med deras rätt så nya stadion, Eden Arena, som rymmer ca 21 000 åskådare. Tre träningsplaner direkt utanför, stort gym och utrymmen för diverse träning och rehabilitet. Två bastun, två jacuzzin och två kallvattenbad fanns bland annat vid representationslagets utrymmen. Dessutom massage och behandlingsrum, med två massörer på plats hela tiden. 

Nivån på spelet var bättre än i Veikkausliiga. Den största orsaken till att nivån var högre, var att alla spelare i hela truppen höll en bra nivå. I Finland kan det ofta vara väldigt stor skillnad på lagets bästa och sämsta spelare. Det fanns två-tre väldigt bra spelare i truppen, vars karriärer kommer att vara roliga att följa. Bland annat spelar Albanen Bekim Balaj i Slavia. Det var han som gjorde Albaniens vinstmål då de slog Portugal på bortaplan med 0-1 för någon månad sedan, i kvalet till EM 2016. För mig gick det också riktigt bra där och det var roligt att märka att man klarade sig bra i deras sällskap. Tränarna var nöjda med mig och gav mig fin feedback. Det gav mer motivation för framtiden.

Vet du var du skall spela nästa säsong och är det något du kan berätta?

Var jag spelar nästa år är fortfarande öppet och det är svårt att säga exakt när det blir klart. Jag hoppas förstås på att veta så fort som möjligt, eftersom det är tungt att vänta och gå i ovisshet. Klart är dock att jag fortfarande siktar högt i min karriär. Jag är fortfarande ambitiös och känner att jag utvecklas ännu.

När tror du att det blir klart var du spelar nästa säsong?

Svårt att säga ärligt talat. Men jag har väldigt svårt att se att jag ännu i februari skulle gå kontraktslös. Inom januari månad hoppas jag det klarnar.

Många tror säkert att det är en "dans på rosor" att vara professionell spelare i Finland och inte jobba med något annat än fotboll. Kan du berätta lite om vad som krävs av dig som spelare och vilka utmaningar det finns?

Det är i ärlighetens namn ett heltidsjobb. Att spela som proffs innebär i stort sätt att du måste vara i toppskick 11 månader utav 12. Då du inte tränar så gäller det att ta hand om återhämtning samt rehabilitering. Du jobbar inte endast de 3-4 timmar av dygnet som du är med laget. Mellan träningarna och matcherna måste du se till att du gör dig redo för följande pass. Man måste tänka på att få i sig tillräckligt med näring, tillräckligt med sömn och arbeta med kroppen för att förebygga skador. Dessutom måste man lägga in extra timmar för att träna på saker där du behöver utvecklas. Det kan handla om fysiska attribut, såsom snabbhet, styrka eller uthållighet. Eller så något fotbollstekniskt eller -taktiskt. 

Den största utmaningen ligger i att hela tiden kräva mer av dig själv, och tro på att du kan göra något ännu bättre. Jag tycker Teemu Selänne sa en bra sak i dokumentärfilmen om honom. Han konstaterade att ”kehitys loppuu tyytyväisyyteen”, alltså att utvecklingen stannar då du är nöjd. Du har inte en tränare eller mentor med dig dygnet runt, som hela tiden kan säga exakt vad du ska göra eller inte göra. Det är upp till dig själv att vara tillräckligt ambitiös och disciplinerad för att följa vägen mot dina mål. Men o andra sidan så går det nog bra, förutsatt att du verkligen tycker om det du gör, att du njuter på vägen och att du vet vad du vill med din karriär.

Vi har diskuterat olika divisioner i intervjuer här på sidan. Kan du redogöra över hur du tycker att div.2 skiljer sig från div.1 och sedan jämföra divisionerna med finska ligan?

Det finns väldigt många bra spelare i division 2 och division 1. Det finns spelare som spelat på liganivå eller högre, samt de som säkert skulle ha potential att kunna spela ligafotboll eller bättre. Skillnaden mellan bästa laget i ettan och sämsta i tvåan är nog väldigt stor. Annars så tycker jag att det finns flera lag från tvåan som skulle klara sig i ettan. Det kan hända att det är just division 1 som vunnit mest på då serierna reformerades och ligan gick från 14 till 12 lag och ettan i sin tur gick ner till 10 lag. Åtminstone de fem bästa lagen i ettan spelar bra fotboll med bra publiksnitt. Skillnaden mellan ettan och tvåan är nog antagligen tempot och antalet otvingade misstag. I tvåan kan du göra ganska många tekniska och taktiska misstag och ändå vinna matchen, medan lagen i ettan nog är mer utvecklade i det avseendet. Men som sagt så finns det många spelare från både ettan o tvåan som skulle klara sig i ligan. Vissa av dom vill inte spela på högre nivå, vissa av dom vill, men klarar det inte av olika orsaker. De kanske inte är redo att lägga in det extra arbetet som krävs, eller så förstår de inte vad de behöver utveckla innan de är redo. Vilket förstås kan bero på brist på bra tränare eller på spelaren själv. Att inse sina styrkor och sina svagheter är väldigt viktigt. En annan orsak till att de inte kan ta steget uppåt är att de kanske aldrig får chansen. 

Många av ligalagen har en tendens att plocka in spelare från utlandet hellre än att titta inrikes. Man behöver lite flyt för att få chansen. Det kan räcka att en tränare ser dig i en match då du spelar bra, och därefter erbjuder dig ett provspel eller liknande. För vissa så händer detta aldrig. Men så länge man själv tror att det är möjligt och man jobbar tillräckligt hårt, så finns chansen alltid. Ett problem med unga spelare är också att de vill ha allt genast. Man måste vara redo att gå den långa vägen om man någonsin vill nå sina mål. Alla kan inte bli erbjudna miljonkontrakt av Liverpool då man är 16. Man måste vara redo att börja med en låg lön och jobba sig uppåt därifrån. Sen om man presterar och är värd mera och bättre kontrakt så får man det säkert förr eller senare. Men det finns inga genvägar. Största skillnaderna mellan division 1 och 2, jämfört med ligan är att man i ligan ofta är bättre fysiskt tränad, i och med att man har tid att träna två (eller tre) pass per dag som proffs. Sen är kvalitén rent tekniskt och oftast taktiskt också bättre. Spelarna är skickligare med bollen och ofta smartare taktiskt. 

Det sker misstag också i ligan, men kanske inte upprepade gånger under en match eller en säsong. Det är främst såna detaljer enligt mig. Tempot är högre i ligan, och tempo kommer från att passningarna kommer till rätt spelare, på rätt fot och med rätt tajming. Om många spelare gör många tekniska misstag och passningarna går ut över sidlinjen gång på gång, så blir tempot knappast så högt. Ett tips från mig är att lära sig grunderna bra som ung. Att ta emot en boll på olika sätt, samt att passa den vidare på olika sätt. Bredsida, yttersida, vrist och så vidare. Efter det borde man utveckla samma saker, men i full fart! För att kunna utföra dessa tekniska moment så gäller det att vara i bra fysiskt skick med rörlighet och så vidare, så din kropp klarar av att utföra det din hjärna vill.

Hur ska du fira jul?


Julen firas dels hemma i Gerby med familjen och i Oravais med släkt, dels med min sambos familj i Vasa också!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar